Försäkringsskydd är den grundläggande faktorn i din försäkringspremie när det gäller bilförsäkring. Det är därför viktigt att du får en uppfattning om vilket skydd du behöver. Det kan till exempel vara till hjälp att först kontrollera bilens värde i förhållande till de priser som finns tillgängliga om du vill ha en billig bilförsäkring. De flesta bilägare väljer en helförsäkring men om din bil är en äldre modell och har gått många mil kanske det räcker med en halvförsäkring.

Det finns ett antal viktiga faktorer för kostnaden för din bilförsäkring, som du kan läsa nedan:

Betalning.

Om du väljer månadsbetalning istället för att betala för hela året lägger dom flesta försäkringsbolag på en avgift varje månad om du väljer att betala med autogiro kan du hos vissa försäkringsbolag slippa avgiften.

Bilmodell, tillverkare och värde.

Kostnaderna för skador och reparationer varierar för olika bilmodeller. I allmänhet kan man dra slutsatsen att nyare bilar är dyrare att försäkra.

Boende

Bilförsäkringen kostar oftast mer om du bor i en storstad än om du bor ute på landsbygden.

Körsträcka på år

Den årliga körsträckan påverkar försäkringspremien mycket men det är viktigt att du anger en körsträcka som täcker dom milen du kör per år annars kan du få avdrag på ersättningen vid en eventuell skada.

Parkering

Parkering är också avgörande för ditt pris. Parkeringsgarage ger oftast den lägsta premie på bilförsäkring.

Skadefria år

Har du varit skadefri ett antal år och inte behövt utnyttja din försäkring kan vissa försäkringsbolag ge dig en rabatt eller bonus på din försäkring.

Självrisk

Om du väljer en högre självrisk sänks din löpande premie.

Ålder

Äldre förare får en billigare försäkring än yngre.