Hemförsäkring

Vad är en hemförsäkring

Ungefär 90% av alla bosatta i Sverige har en hemförsäkring. Många tycker dock att en hemförsäkring känns onödig och struntar i att teckna någon. Men det är dumt. En hemförsäkring är mer än bara skydd för ens saker.

 

Vad innehåller en hemförsäkring

En hemförsäkring täcker alla som är bosatta på adressen. Du väljer själv viket belopp du vill försäkra dina saker för. Det kallas lösöre eller försäkringsvärde. Det finns tre huvudmoment i en hemförsäkring: Egendomsskydd, personskadesskydd och juridiskt skydd.

Egendomsskyddet ger ersättning för skada orsakad av stöld, bortaskydd, inbrott, skadegörelse och brand.

Juridiska skyddet innehåller följande två moment: Ansvasskydd och rättsskydd.

Personskadeskydd innehåller tre moment: Reseskyddet, överfallsskydd och rån.

 

Tilläggsförsäkringar

Man kan teckna tilläggsförsäkringar som komplement till en hemförsäkring. Det finns olika typer av tilläggsförsäkringar och några av dem är: Allrisk, avbeställningsskydd, fritidsolycksfall, golfförsäkring och småbåt.

 

Villaförsäkring

Bor man i villa bör man teckna en villaförsäkring. Att skydda sitt hur mot brand är för de flesta villaägare en självklarhet. Det finns flera moment i en villaförsäkring: Läckage, brand, ansvar, naturskador, rättsskydd, skadedjur och hyresbortfall.

Frågor om hem och villaförsäkring

Vi får ofta frågor gällande hemförsäkring & villaförsäkring. Några av dem kanske du hittar svar på här nedan. Om inte så är du alltid välkommen att höra av dig!

Måste jag ha hemförsäkring?

Nej man måste inte teckna hemförsäkring. Men ungefär 90% av alla bosatta svenskar har en hemförsäkring.

Vad avgör priset på min hemförsäkring?

Det är flera faktorer som avgör hur mycket din hemförsäkring eller villaförsäkring ska kosta. Exempel på olika faktorer är hur stort du bor, vilket lösöre du väljer och vem du är.

Hur mycket tycker ni man ska välja i lösöre?

Allt beror på hur mycket saker du äger. Vi rekommenderar att du gör en förteckning över dina saker och uppskattar ett värde på dessa. Kom ihåg att inte välja ett högt belopp för att du ska få ut mer i ersättningsbelopp vid en försäkringsskada. Det är alltid marknadsvärdet du ska försöka uppskatta.

När får jag byta hemförsäkring?

Man får i regel byta hemförsäkring på årsförfallodagen. Men om behovet upphör har man rätt att säga upp försäkringen.

Varför kostar min villaförsäkring så mycket?

Det är alltid husets unika förutsättningar som speglar det pris du ska få på din villaförsäkring. Exempel är hur stort huset är, om du har fler hus eller ett garage på tomten eller hur många våtutrymmen du har i huset.