Assistansförsäkring är en försäkring som i korthet innebär att man får hjälp om olyckan är framme och bilen blir stående. En bärgare kan kontaktas och bilen dras till närmaste verkstad och ofta ingår även övernattning på exempelvis hotell om man inte kan ta sig hem samma dag. Så fort man har tagit körkort och köpt bil bör man fundera över vilket försäkringsskydd som man har behov av. Det är däremot ett försäkringsskydd som går att få på flera olika sätt.

Ingår vid service

Ett flertal bilverkstäder, bland de större kedjorna, har ett erbjudande som innebär att man har gratis assistansförsäkring i ett år om bilen servas hos dem. Efter att service har genomförts och stämpeln finns i serviceboken gäller försäkringen. Hör med gällande bilverkstad om det ingår och i så fall vilket nummer som ska ringas vid behov.

Ingår i bilförsäkringen

I väldigt många bilförsäkringar ingår Assistans i grundutbudet. Därmed går det att ringa bärgare och få hjälp med transport i det fall som bilen blir stående. Denna försäkring brukar däremot vara något ”sämre” än den som kan tecknas som tillägg eller som separat Assistansförsäkring. Exempelvis brukar det inte ingå assistans i det fall stopp har skett på grund av brist på drivmedel. Dessutom är det vanligt med självrisk.

Ingår som tillägg till bilförsäkringen

Till många bilförsäkringar kan ett tillägg tecknas. Det kan heta Assistans eller liknande och förbättrar det assistansskydd som finns i grunden i bilförsäkringen. Tilläggskostnaden brukar då vara relativt liten per år.

Kan tecknas separat

Assistansförsäkring kan även tecknas från ett externt assistansföretag, exempelvis Falck. Detta är ofta det allra bästa (och därmed dyraste) alternativet. Kan även vara ett alternativ för de som enbart har trafikförsäkring på bilen och därmed inte har tillgång till assistansdelen som ingår i halv- och helförsäkring.

Det man framförallt bör kontrollera i val av assistansförsäkring är när försäkringen gäller (och inte minst när den inte gäller), självrisknivå samt hur lång tid det tar innan hjälpen kommer. Vissa lovar exempelvis att hjälpen kommer inom 24 timmar var än man är i Europa medan andra har betydligt sämre villkor.